Siverekli Bayram Usta Menengiç Kahvesi

Menengiç;Siverek ve çevre ilçelere bağlı köylerde kadınlarımız tarafından ağaçtan toplanır, toplanan menengicin olgun olanları seçilerek çiğ halde işletmemize getirilir, ve uygun makinede kavrulur, taş değirmende öğütülerek kullanıma hazır hale getirilir.

MENENGIÇ KAHVESI FAYDALARI

Menengiç; kızvan,çitlenbik, çedene, çıtlık, çitemik, bıttım, Çıtımık , çöğre sakızlak gibi farklı  isimlerle anılır ve yabani fıstık olarakta bilinir. Mürekkep meyve, küçük ve küre biçiminde olup olgunlaşınca yeşil ve maviye dönüşür.

Menengiç Kahvesi; Öksürüğü keser, Balgam söktürür, Nefes açıcıdır,Nefes darlığına iyi gelir, Antiseptik özelliği vardır, Göğsü yumuşatır, Solunum yollarına faydası vardır, Ayak terlemelerini önler, Yaraları tedavi eder, Böbrek kumlarının dökülmesine yardımcı olur, Ses tellerine iyi gelir, Mide ağrılarını dindirir, Kalp yetmezliği riskini azaltır, Yağlı bir içecektir, yüksek E vitamini ve doymamış yağ asidi düzeyi ile kandaki kolesterolü düşürmeye kalp ve damar sertliğini önlemeye yardımcı olur.

MENENGİÇ KAHVESİ YAPILIŞI;

  • Bir çay fincanı (bardağı) Süt veya su bir cezveye konulur.
  • 2 tatlı kaşığı Menengiç kahvesi ve 2 çay kaşığı veya 3 adet küp şeker eklenir. (süt yerine 3 tatlı kaşığı kahve kreması veya süt tozu kullanılabilir.)
  • Cezveye eklediğimiz süt, şeker ve menengiç kahvesi iyice karıştırılır.
  • Yüksek ateşte ve sürekli karıştırılarak menengiç kahvesinin iyice erimesi sağlanır.
  • Kaynayan kahve 1-2 dakika daha ocakta tutulur ve süzgeçten geçirilerek fincana doldurulur. ve servise hazırdır.
  • Menengiç kahvesine sonradan şeker ilavesi yapılabilir
  • Menengiç kahvesi süt,  kahve kreması veya süt tozu kullanılmadan sade su ile yapılabilir. Ancak menengiç çok yağlı bir bitki olduğundan herkes tarafından tercih edilmez.

Siverekli Bayram Usta menengiç kahvesini 600 gr'lık  ve 1 kg'lık kavanozlarda müşterilerinin hizmetine sunmaktadır.